به گزارش مشرق، خدیجه محصلی در گفت و گو با فارس، افزود: طبق نتایج بررسی جهانی وضعیت استعمال دخانیات در بین نوجوانان، مصرف دخانیات در بین دختران 15 ـ 13 سال در دنیا در حال افزایش است و اختلاف میزان مصرف در بین دختران و پسران کاهش یافته است.به طوری که در بعضی از کشورها دختران بیشتر از پسران دخانیات مصرف میکنند.
وی گفت: در منطقه مدیترانه شرقی میزان مصرف دخانیات در بین دختران در مدارس رو به افزایش است و به میزان 19.5 درصد در جمهوری اسلامی ایران، 22.4 درصد در سومالی، 26.8 درصد در سوریه، 27.7 درصد در فلسطین و 54.1 درصد در لبنان رسیده است.
وی تأکید کرد: در بعضی از کشورهای منطقه نیز مانند نتایج حاصل از تحقیقات جهانی اختلاف میزان مصرف دخانیات در بین دختران و پسران در حال کاهش است.
محصلی گفت: مصرف سایر محصولات دخانی به جز سیگار از قبیل قلیان، تنباکوی بدون دود، در بین دختران در منطقه مدیترانه شرقی(9درصد) دومین رتبه را در مقایسه با این میزان در دنیا به خود اختصاص داده است به طوری که مصرف این محصولات به میزان 30 درصد در لیبی و 20 درصد در اردن، سوریه و فلسطین رسیده است.
وی ادامه داد: علاوه بر آن 38 درصد افراد 15 ـ 13 سال در منازل و 46 درصد آنها در اماکن عمومی در معرض استنشاق تحمیلی دود مواد دخانی هستند و این زنگ خطر بزرگی برای سلامت دختران و زندگی آیندهشان دارد.
به گفته محصلی تمایل به شروع مصرف دخانیات در دوره نوجوانی و اعتیاد به آن به سرعت در حال افزایش است و جوانانی که استعمال دخانیات را از سن نوجوانی شروع میکنند نسبت به افرادی که در سنین بالاتر دخانیات را شروع کردهاند بیشتر به استمرار مصرف مواد دخانی تمایل دارند و کمتر به ترک آن تمایل دارند.
وی ادامه داد: صنایع دخانی و بازار فروش آنها، دختران را مورد هدف قرار دادهاند، آنها از طریق تبلیغ در مجلات زنان، طرحهای جذاب و بستهبندیهای جذاب و مورد دلخواه دختران و همچنین بکارگیری تصاویر جذاب، دلفریب، لاغری، دوستیابی، استقلال و زیبایی به جلب توجه دختران میپردازند.
محصلی گفت: مصرف دخانیات به وسیله والدین، سایر اعضاء خانواده و دوستان در استعمال دخانیات توسط دختران تأثیر بسزایی دارد. مصرف دخانیات از نظر اجتماعی و خانوادهها پذیرفته شده است، معلمان به عنوان الگو بر روی دانشآموزان تأثیر گذارند ولی در منطقه مدیترانه شرقی فقط در نیمی از مدارس قانون ممنوعیت مصرف دخانیات توسط معلمان اجرا میشود. به طوری که نرخ مصرف دخانیات از نظر دو جنس تغییر چشمگیری داشته و این میزان در بین دختران رو به افزایش است.
پیشگیری از مصرف دخانیات در بین دختران
وی افزود: در راستای اجرای معاهده جهانی کنترل دخانیات لازم است استراتژیهای کنترل دخانیات برای پیشگیری از زیانهای استعمال مواد دخانی برای هر دو جنس دختر و پسر به طور یکسان تهیه شود و دختران حق دارند از بازاریابی محصولات دخانی و استنشاق تحمیلی دود مواد دخانی محافظت شوند.
محصلی گفت: برای محافظت دختران در برابر مضرات دخانیات، باید آگاهی دختران در خصوص زیانهای ناشی از مصرف دخانیات و حق آنها در خصوص زندگی در محیطهای بدون دخانیات افزایش یابد. فروش و بازاریابی محصولات دخانی برای همگان به ویژه افراد جوان متوقف شود.
وی افزود: همچنین باید مصرف مواد دخانی توسط بزرگسلان در مقابل نوجوانان باید ممنوع و متوقف شود. محیطهای مدارس باید عاری از دخانیات باشد.
کد خبر 148649
تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۶
- ۰ نظر
- چاپ
کارشناس مسئول دخانیات وزارت بهداشت گفت: مصرف سیگار و قلیان در بین دختران نوجوان و جوان به سرعت رو به افزایش است و اختلاف وضعیت پسران و دختران کاهش یافته است به طوری که حدود ۲۰ درصد دختران دانش آموز تجربه استعمال دخانیات دارند.